2011. október 30., vasárnap

Négynapos hétvége, avagy rozmaringos pulykacomb mediterrán módra

Rozmaringos pulykacomb mediterrán módra

Jön a mindenszentek meg a halottak napja, négynaposra dúsított hétvége, végre összejön a család egy asztalnál. Ámde az ilyen teljes létszámú összejövetelek emlékeztetnek Rejtő Jenő klasszikusára, ahol is "négy nemzetiség képviselője ült egy asztalnál" - nálunk három étrend képviselői ülnek ilyenkor az asztalnál. Ibolya nem eszik rizst és káposztát, Ági húst nem eszik, a többiek átlagos ételfogyasztók.
Mivel Juci születésnapját is most tartjuk, ő rendelt, méghozzá rakott káposztát, amiben hús is van, meg káposzta is, és a rizs sem hiányozhat belőle. Oké, akkor csináljunk kétfélét, a másik gombapaprikás lehetne, na erre mondta az Ágivega, hogy erősen emlékezteti a húsra, jobb lenne valami más. Háromfélét nem csinálunk, öreg szüle nem rakéta, se nem vendéglői konyha, jó, akkor lesz majd a jó öreg zöldséges spagetti, azt az Ibi is megeszi, ugyan nem annyira ünnepélyes fogás, de hát mit kezdjünk ennyi válogatós emberrel egy asztalnál?
De azért a gombáról nem mondtunk le, nemcsak az az egy nap van a négynapos hétvégén, más napokon is kell enni valamit, mégis meglesz a gombapaprikás. Aztán amikor Rózsa gyönyörűszép barnahéjú csiperkével jött haza a piacról, megszületett a végleges döntés: gombapörkölt.
És mi legyen még? Hát ekkor született a híres mondás: 
"Csinálhatnánk már valami rozmaringosat is!"
De akkor legyen benne egy csomó zöldség is; padlizsán, cukkíni, paprika, paradicsom, lila hagyma... És ahogy az már lenni szokott, kis tűnődés után megszületett a "nagy recept". 

A hozzávalók négy személyre:


2 pulykacomb,
4 szelet füstölt szalonna,
2 pritamin paprika,
5-6 paradicsom,
2 kis padlizsán,
2 kis cukkíni,
2 fej lila hagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
2 dl savanykás fehérbor,
2 ág rozmaring,
2-3 ág bazsalikom,
zsír, só, bors.

A húst lebőrözöm, kicsontozom, kiterítem, sóval-borssal ízesítem, jól megszórom apróra vágott rozmaringgal és fokhagymaszeletekkel, majd kevés zsíron mindkét oldalát pirosra sütöm. Aláöntök egy deci bort, lefedem, és kislángon egy óra alatt puhára párolom.
Ezalatt a zöldségeket megmosom, megtisztítom, felkarikázom. Kizsírozok két Remoskát, ezt a fantasztikus szlovák sütőedényt, ami villannyal működik, és olyan sajátosan működik a kis szellőző lukaival, hogy egyszerre pirul ás párolódik benne az étel. Szóval az aljára terítem a hagymakarikákat, vékonyan lesózom, erre kerül a padlizsán, ezt beszórom fokhagymaszeletekkel, megsózom és borsozom is. A padlizsánra a paradicsomkarikákat teszem, sózom, és rengeteg,  apróra tépkedett friss bazsalikomlevéllel hintem be. A tetejébe cukkínikarikákat rakok, megszórom sóval, végül a pritaminkarikák következnek, szintén sózva.
Mire ide jutok, elkészünek a húsok is, hát ráteszem a tetejére, leöntöm a pároló lével, a másik egy deci bort is ráöntöm, és ráteszem a bevagdalt szalonnaszeleteket.


Lefedem, és a forrástól számítva 20 perc alatt készre sütöm(-párolom), mire a szalonna is szépen megpirul a tetején, az egész egy szemet gyönyörködtető, gyomorsavpezsdítő látvány.
Rósejbnit sütöttünk hozzá, közepes krumplikat megpucolva, megmosva felszeleteltünk kb. 7 mm-es vastagságú karikákra, és bő, forró zsiradékban (zsír, vaj, olaj keveréke) mindkét oldalát enyhén pirosra sütöttük. Az ilyen krumpli a szélén ropog, belül kissé omlós, egyszerűen isteni, jól megy a könnyű, szaftos, zöldséges husihoz, bár kissé macerás a sütése, de megéri. (Azért nem mindennap csinálunk ilyet. :-)
Az uborkasaláta kígyóuborkából készült, csíkosra hámozva (egy krumplihámozóval hosszában egycentis sávokat hámoztunk le, köztük egycentis szélességben ottmaradt a héja). Ezután szépen legyalultuk, egyenest a salátás tálba, majd enyhén, mintha csak evéshez sóznánk meg, lesóztuk, és egy órára magára hagytuk - leszámítva a néhány keverés idejét, mert ugyebár keverni is kell, meg ellenőrizni, megpuhult-e már. Mikor megpuhult, lecukroztuk, pár kanál ecettel összekevertük, és mikor kb. a fele cukor feloldódott, felöntöttük vízzel, bele a péppé tört fokhagymát, megkeverem, be a hűtőbe ebédig, valami szenzációsra sikeredett...
Nagyon finom, ízgazdag és szép színes étel, közepesen laktató.

A receptet a Kifőzdén láthatjátok: http://www.kifozde.hu