2011. október 22., szombat

GONDOLATOK EGY KERESŐRŐL, AVAGY KERESÉS A KIFŐZDÉN

GONDOLATOK EGY KERESŐRŐL, AVAGY KERESÉS A KIFŐZDÉN 

Az éhes szörfözők jobb kiszolgálására készítettem a Kifőzdére egy keresőt. Ott virít a jobboldali keretben; ha beírom egy recept nevét, vagy csak egy részletet a nevéből, és rákattintok a nagyítóra, megtalálja - mármint ha szerepel a Kifőzdén. A keresést a receptek nevében, a hozzávalók között, és a leírásban is elvégzi a programocska, és ki is írja az eredményt.
Eredménytelen keresés képe
Annak érdekében, hogy az olvasók minél jobb kiszolgálást kapjanak, begyűjtöm a keresőkifejezéseket, és azt is, hogy melyikre kaptak találatot és melyikre nem - így a recepteket hozzáigazíthatom a leggyakoribb keresőkifejezésekhez, és több lesz a találat, több az elégedett olvasó, éljen-éljen.
Ennek az adatgyűjtésnek köszönhetően megtapasztaltam, hogy még a látszólag legegyszerűbb recept is sokféle kifejezéssel kereshető, pl. a rántott hús, rántott szelet, rántott borda, rántott karaj, kirántott hús mind ugyanazt a fogalmat jelentik, nem beszélve arról, hogy egybeírják, vagy külön.
A másik fontos tényező, amely tudomásomra jutott, hogy bizony az emberek egy része nem ismeri kellő részletességgel a magyar helyesírást, hibásan írják be a keresett ételt, és emiatt elesnek a találattól.
Gyakori hiba az elgépelés, és érdekes módon sokan meg sem nézik, mit írtak be, csak nyomják, sietnek, kapkodnak, végül csalódottan veszik tudomásul, hogy nincs találat.
A harmadik csoportba a rutintalan keresőket sorolnám, akiket én magamban "humán kereső" néven emlegetek, mert úgy használják a keresőt, mintha csak egy embertől kérdeznének. Nem érdeklik őket a figyelmeztető feliratok, beírják, ami az eszükbe jutott és várják, hogy egy gép kitalálja, mire gondoltak.
Néhány példa arra, hogy a nyájas olvasó milyen ravaszul tud kérdezni:
  • Ahelyett, hogy igyekeznének a keresett étel nevének legjellemzőbb részletét beírni, egész litániákat írnak: "csirkecomb, gomba, sör", "sertésborda, füstölt tarja, gomba,füstölt sajt". 
  • A másik gyakori próbálkozás a kategória keresése, mint  "marhahúsból", vagy "csirkemellből készült ételek" - amit inkább a képernyő baloldalán látható menüből kellene keresni.
  • Nem ritka az elgépelési vagy helyesírási hiba, mint "toburjusbogàcsa", "babaskaposzta". Sokan nem nézik meg, mit írtak be, csak KLAKK! nyomás, írd már ki, nem érek rá, hátmégeztsemtalálja!?
  • Vannak speciális keresések, mint "pulykanyak+savanyú káposzta", "zöldbaba télére üvegbe",
  • vagy a viccesek (ezeket szeretem): "ugyanitt trabant eladó", "lazacos kaviárpástétom parasztosan", "darazsak nyárson" stb.
Mondanom se kell, a fenti példákban és hasonló esetekben találat egy szál se, kuncsaft először kétségbe esik, aztán bepöccen a sikertelenségén, és elmegy más, talán nem olyan színvonalas, de találatgazdagabb oldalakra, ami voltaképpen a Kifőzdének kudarc.